NOS NieuwsAangepast

Iran lanceert opnieuw ruimte-aap

Iran heeft opnieuw een aap de ruimte in geschoten. Het dier maakte afgelopen zaterdag een vlucht van 15 minuten, waarbij het een hoogte van 120 kilometer bereikte en vervolgens weer veilig landde.

Wetenschappers hebben de aap 'Fargam' genoemd, wat een samentrekking is van de Perzische woorden voor 'gunstig' en 'geluk'. Met de lancering werd de nationale onderzoeksweek van Iran geopend.

Met wat voor raket de aap werd gelanceerd is niet bekendgemaakt. Het Iraanse staatspersbureau meldt alleen dat de raket gebruik heeft gemaakt van vloeibare brandstof.

De Iraanse president Rohani feliciteerde op Twitter de wetenschappers met de succesvolle missie.

Andere aap?

Iran experimenteert al langer met levende wezens in de ruimte. In januari van dit jaar stuurde Iran ook al een aap de ruimte in, maar er wordt getwijfeld aan het succes van deze missie. Iran publiceerde na de landing een foto van een levende aap, maar dat lijkt een andere aap te zijn dan het dier dat oorspronkelijk aan boord ging.

De eerste lancering met een aap aan boord liep in 2011 uit op een mislukking. Enkele jaren daarvoor werd al eens een testvlucht gemaakt met een muis, een schildpad en enkele wormen aan boord.

Vrees

Het doel van het ruimteprogramma van Iran is om uiteindelijk bemande vluchten te maken.

De Verenigde Staten en andere westerse landen vrezen dat Iran de kennis die wordt opgedaan met het ruimtevaartprogramma ook inzet voor het ontwikkelen van langeafstandsraketten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl