NOS NieuwsAangepast

Mandela bijgezet in familiegraf

In het Zuid-Afrikaanse Qunu is de overleden oud-president Nelson Mandela bijgezet in een familiegraf. Honderden familieleden, vrienden en eregasten waren daarbij aanwezig.

Bisschop Siwa noemde Mandela bij het graf "een man naar Gods hart". Daarna bracht de Zuid-Afrikaanse luchtmacht een eresaluut boven de begraafplaats. Vanaf de grond klonken 21 saluutschoten terwijl Mandela's kist in het graf werd neergelaten.

Xhosa-rituelen

Nadat de last post was gespeeld, trokken de militairen zich terug om familieleden en vrienden alleen te laten bij het graf.

Buiten het zicht van pers en camera's voerden zij begrafenisrituelen uit volgens de traditie van het Xhosa-volk waartoe Mandela behoorde.

Warme woorden

Voorafgaand aan de teraardebestelling woonden zo'n 4500 mensen de uitvaartceremonie bij in een grote tent buiten Qunu, het dorp waar Mandela opgroeide en waar hij later een huis liet bouwen.

Familieleden, vrienden en hoogwaardigheidsbekleders spraken warme, lovende woorden over Mandela. Zijn vriend en medestrijder tegen de apartheid, Ahmed Kathrada, zei "zijn oudere broer" verloren te hebben. Kleindochter Nandi Mandela haalde herinneringen op aan haar grootvader die streng kon zijn, maar ook ondeugend en liefdevol.

President Zuma noemde Mandela's ideeën "leidend voor de toekomst van Zuid-Afrika".

Charles, Winfrey

Onder de gasten bevonden zich veteranen van de strijd tegen apartheid, buitenlandse diplomaten, de Britse prins Charles, tv-persoonlijkheid Oprah Winfrey en zakenman/miljardair Richard Branson.

Nederland was voor zover bekend niet vertegenwoordigd in Qunu.

Met de uitvaartplechtigheden is een tiendaagse rouwperiode afgesloten. Op 5 december stierf Mandela (95) in Johannesburg na een lang ziekbed.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl