NOS NieuwsAangepast

Tutu toch naar begrafenis Mandela

De Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu is toch naar de begrafenis van Nelson Mandela in Qunu. Dat heeft zijn woordvoerder verklaard, na eerdere berichten dat Tutu niet zou komen omdat hij geen uitnodiging had ontvangen.

De Zuid-Afrikaanse regering bestreed dat de anti-apartheidsstrijder en Nobelprijswinnaar geen uitnodiging had ontvangen. "Desmond Tutu is een belangrijk persoon. Hij is daarom zeker uitgenodigd. We gaan zoeken naar een oplossing, zodat hij er toch bij kan zijn", zei een woordvoerder.

Respectloos

Tutu had tegen een Zuid-Afrikaans persbureau gezegd dat hij zijn vlucht had afgezegd, nadat bekend geworden was dat zijn naam niet op de gastenlijst stond.

"Ik wilde heel graag naar de begrafenis van een persoon van wie ik hield en die ik hoog heb zitten. Maar het zou respectloos zijn om daar onuitgenodigd te verschijnen", zei hij.

Tutu heeft zich ten tijde van het apartheidsregime zeer ingezet om Mandela vrij te krijgen. Kranten speculeerden dat hij om politieke redenen niet was uitgenodigd, omdat hij veel kritiek op de ANC-regering heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl