NOS NieuwsAangepast

Van Ojik: wantrouwen regeert

Mensen vertrouwen de politiek niet meer, en de politiek vertrouwt de mensen niet meer. Dat zei GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik op een congres van zijn partij in Utrecht. Volgens Van Ojik draait de samenleving op wantrouwen en moet daar iets aan gebeuren.

"We leven nu in een eigen-schuld-dikke-bult-samenleving," aldus Van Ojik. "Leraren moeten bergen papier invullen en allemaal dezelfde toetsen afnemen omdat Den Haag het anders niet kan controleren. En voor zorgverleners stellen we precies vast hoeveel seconden ze over het aantrekken van een steunkous mogen doen, want het moet allemaal wel efficiënt."

Spiraal van wantrouwen

Volgens Van Ojik is de samenleving op deze manier "in een negatieve spiraal van wantrouwen terechtgekomen".

Dat geldt ook op het gebied van werkgelegenheid, stelt Van Ojik. "Het kabinet doet nu net of het mensen hun eigen schuld is dat ze geen werk meer kunnen vinden. Ik stoor me daar ontzettend aan."

De GroenLinks-leider hekelde verder "het gebrek aan eerlijk delen in het beleid". Eerlijk delen stelt volgens hem niets meer voor.

Constructief

Van Ojik zei verder dat GroenLinks wekenlang met het kabinet om tafel heeft gezeten om constructief mee te denken. "Maar kabinet en gedoogpartners kiezen ervoor om andere geluiden buiten te sluiten. Daarom kunnen we nu ook niet meegaan in de pensioenplannen. Wij willen het plan eerlijker maken, maar als dat niet kan, houdt het op. We gaan niet voor spek en bonen aan tafel zitten," aldus Van Ojik.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl