NOS NieuwsAangepast

Chinees ruimtevaartuig op de maan

Voor het eerste heeft een Chinees ruimtevaartuig een zachte landing op de maan gemaakt. De Chang'e 3 deed dat even na 14.00 uur. De Amerikanen en Russen gingen de Chinezen voor.

De Chinese maanlander landde op een grote vlakte van basalt, die nooit eerder werd bezocht. Hij heeft onder meer een telescoop aan boord om de geboorte en sterfte van sterren te bestuderen.

Jaden Konijn

Het vaartuig is verder uitgerust met een 110 kilo zwaar ruimtewagentje waarmee de omgeving kan worden verkend. Hij werkt op zonne-energie en heet Yutu, wat Jaden Konijn betekent. De naam verwijst naar het konijn dat volgens een mythe met de godin Chang'e naar de maan reisde.

Yutu heeft een grondradar die de bodem tot dertig meter diep kan onderzoeken. De Chinezen hopen zo meer aan de weet te komen over maanstof, dat onder het vulkanische basalt ligt opgeslagen.

Dat maanstof bestaat voor een belangrijk deel uit resten van meteorieten die op de maan zijn ingeslagen. De Chinezen zouden op termijn kostbare stoffen naar boven willen halen.

Lauwe reacties

Op beelden moeten we nog even wachten: de maanlander en de robotwagen maken morgen foto's van elkaar en sturen die dan door naar de aarde. Er zijn al wel beelden van het maanoppervlak die tijdens de landing zijn gemaakt.

Op de Chinese sociale media is het enthousiasme over de maanexpeditie niet erg groot. De weinige reacties zijn positief, maar veel daarvan lijken afkomstig van door de staat ingehuurde personen.

Een enkeling vraagt zich af het geld niet beter besteed kan worden, bijvoorbeeld om woonkosten te verlagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl