NOS NieuwsAangepast

Ledenlijst Elfsteden opgeschoond

Zeker 2400 leden van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden hebben hun lidmaatschap opgezegd na een opschoningsactie. Zeshonderd andere leden hebben hun lidmaatschap omgezet naar niet-rijdend lid, aldus voorzitter Wiebe Wieling van de schaatsvereniging. De meesten zijn afgehaakt vanwege hun leeftijd.

Zo'n 28.000 rijdende leden die voor oktober 2012 lid zijn geworden, kregen het verzoek om een nieuwe pasfoto en een kopie van het legitimatiebewijs op te sturen. De club voert zo'n opschoningsactie een keer in de tien jaar uit.

Verouderd

Het sterk verouderde Elfstedenpeloton van circa 30.000 man verjongt licht door de opschoningsactie. Bijna een derde van de startgerechtigde leden is ouder dan 60 jaar. Ruim de helft is tussen de 40 en 60 jaar.

De tocht, die in 1997 voor het laatst werd gereden, blijft populair. Jaarlijks melden zich ongeveer 1500 nieuwe schaatsfanaten. Het aantal rijdende leden schommelt voortdurend rond de 30.000. Het aantal niet-rijdende leden is ongeveer 3000.

Zwartrijden

In totaal mogen 16.000 mensen de tocht van bijna 200 kilometer schaatsen. De vereniging overweegt hen een hesje te geven om zwartrijden te voorkomen. 10.000 schaatsers mogen sowieso starten. De rest van de leden mag om het jaar meedoen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl