NOS NieuwsAangepast

Desmond Tutu niet welkom in Qunu

De Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu is morgen niet bij de begrafenis van Nelson Mandela. Hij is niet uitgenodigd, zegt hij. Dat hij niet is uitgenodigd, is opmerkelijk. Tutu was een vriend van Mandela en hij streed jarenlang voor zijn vrijlating.

"Ik kom niet zomaar binnenvallen op de begrafenis", zegt de aartsbisschop.

Een woordvoerder van de Zuid-Afrikaanse regering ontkent dat Tutu niet welkom is. "Desmond Tutu is een belangrijk persoon. Hij is daarom zeker uitgenodigd. We gaan zoeken naar een oplossing, zodat hij er morgen toch bij kan zijn."

Apartheid

Tutu levert de laatste jaren geregeld felle kritiek op regeringspartij ANC, de partij waarmee Nelson Mandela streed tegen de apartheid in Zuid-Afrika. Tutu zei dat het bewind van het ANC te vergelijken is met het vroegere apartheidsregime.

Ook bekritiseerde Tutu de afgelopen periode enkele familieleden van Nelson Mandela. Hij noemde het onbegrijpelijk dat ze in de rechtszaal allerlei ruzies uitvochten, terwijl Mandela ziek op bed lag.

Misverstand

Een vroegere politicus van het ANC, die bevriend is met de familie Mandela, zegt net als de Zuid-Afrikaanse regering dat het een misverstand moet zijn dat Desmond Tutu niet is uitgenodigd in Qunu.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl