NOS NieuwsAangepast

Dirigent Gergiev onder vuur

De Russische dirigent Valery Gergiev ligt nu ook in Duitsland onder vuur. Eerder was er al kritiek op zijn standpunten in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Hij zou als vriend van president Vladimir Poetin de Russische anti-homowet verdedigen.

Openlijk afstand

Gergiev gaat in 2015 aan de slag als chef-dirigent van de de Bayerische Staatsoper in München. De intendant van dat gezelschap, Nikolaus Bachler, nam vandaag openlijk afstand van de dirigent omdat een organisatie van homoseksuelen en lesbiennes protesten aankondigde tegen zijn komst. "Ik vind dat waarachtigheid en humaniteit de fundamenten zijn van de kunst. Het spreekt daarom vanzelf dat men alleen al uit eigenbelang als kunstenaar niet kan zwijgen bij onmenselijkheid en schending van de mensenrechten", zei Bachler.

Eerdere protesten

Begin oktober werd een concert in Carnegie Hall in New York onderbroken door de organisatie Queer Nation. Aanleiding was een interview, waarin Gergiev homoseksualiteit gelijk stelde aan kindermisbruik. Volgens hem was de Russische anti-homowet eigenlijk bedoeld om de Russische bevolking te beschermen tegen pedofilie. In november betrad mensenrechtenactivist Peter Tatchell het podium van het London Symphony Orchestra om te protesteren tegen Gergievs steun aan de Russische president Poetin.

Levende legende

De 60-jarige Gergiev wordt beschouwd als een van de beste dirigenten in de wereld. Hij was van 1995 tot en met 2008 chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Om hem te eren wordt in Rotterdam elk jaar het Gergiev Festival gehouden. Dit jaar was prinses Beatrix bij het openingsconcert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl