NOS SportAangepast

Volle ziekenboeg op WK handbal

De Nederlandse handbalsters kunnen vrijdag op het WK in Servië nog als tweede eindigen in de poule. Frankijk versloeg vrijdagmiddag Zuid-Korea (27-22) en dus moet Oranje in het laatste pouleduel zelf Europees kampioen Montenegro met minimaal 5 goals verschil verslaan. Voor de jonge ploeg van bondscoach Henk Groener dus een loodzware opgave. Montenegro bereikte op de Olympische Spelen in Londen ook nog eens de finale.

Liefst Brazilië

Nederland is in Belgrado al zeker van de achtste finales, maar er staat vanaf 20:45 uur dus nog wel iets op het spel. Hoe hoger de klassering in de poule, hoe groter de kans op een minder sterke tegenstander uit groep B. Anderzijds zijn de mogelijke opponenten Brazilië, Denemarken en Servië weer behoorlijk aan elkaar gewaagd. "Rekenen heeft weinig zin, maar ik denk dat Brazilië ons het beste ligt", kijkt Groener alvast vooruit.

Toernooi moet nog beginnen

Alles is voor Nederland gericht op pieken tijdens de achtste finales, waarschijnlijk komende maandag. 'Dan willen we iedereen topfit hebben. Aan het duel met Montenegro moeten we vooral een goed gevoel overhouden', aldus de bondscoach. Als de kwartfinales bereikte worden, verdienen de handbalvrouwen de A-status van NOC*NSF terug. Arjan Boonstoppel, prestatiemanager van de sportkoepel, meldde zich vrijdagmiddag ook bij de ploeg in Servië en zal de verrichtingen nauwgezet volgen. De hele strategie, het tactische strijdplan, is dus afgestemd op de eerste wedstrijd in de knock-out-fase. "Dan begint het toernooi eigenlijk pas", aldus Groener.

Onvrede

Woensdag speelde Nederland een zwakke en moeizame wedstrijd tegen het stugge Congo. Het was een verplicht nummer. Toch zette de plichtmatige manier van spelen de selectie wel aan het denken. De internationals namen donderdag zelf het initiatief om een indringend groepsgesprek te arrangeren waarbij elkaar flink de waarheid werd verteld. Zonder de bondscoaches Groener en Portengen werden irritaties uitgesproken, die de afgelopen dagen langzaam in de ploeg waren geslopen. "Het is juist prachtig dat zoiets uit de groep zelf komt. Er was wat onvrede, maar de lucht is weer geklaard. We zijn ongebroken qua ambities voor de achtste finales," zegt een optimistische Groener voor het duel met Montenegro.

Ambitieus

Dat het flitsende snelle spel, gekoppeld aan een agressieve dekking, er nog niet helemaal uitkomt in Belgrado, zit de groep allesbehalve lekker. De ambitieuze speelsters leggen zichzelf iedere wedstrijd een hoog verwachtingspatroon op. "Dat is niet altijd reëel. Met deze tegenstanders in de poule zou het niet moeten gaan om moeten, maar om willen", wijst Groener naar vice-wereldkampioen Frankrijk en Aziatisch kampioen Zuid-Korea. Nederland verloor deze week van beide landen, maar won wel afgetekend van Congo en de Dominicaanse Republiek.

Volle ziekenboeg

Daarnaast heeft Nederland de pech dat veel speelsters pas net terug zijn van blessures (Lois Abbingh, Estavana Polman, Jessy Kramer en Yvette Broch) of juist in Belgrado tegen pijntjes aanliepen. De ziekenboeg is inmiddels behoorlijk vol gelopen. "We zitten op dit moment wel in de hoek waar de klappen vallen", aldus Groener. Spelverdeelster Nycke Groot liep tegen Frankrijk een blessure op aan haar hand, maar is tegen Montenegro inzetbaar. Laura van der Heijden moest een flinke beuk op haar neus incasseren. Lynn Knippenborg liep een schouderblessure op en Sanne van Olphen kampt met knieklachten. "We wachten bij Lynn en Sanne de warming-up af." De laatste keer dat Nederland Montenegro trof was in september 2010 tijdens het Holland Toernooi. Oranje versloeg de Montenegrijnsen toen met 29-24.

Een samenvatting van de wedstrijd tegen Montenegro is vanavond te zien in Nieuwsuur en op NOS.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl