NOS NieuwsAangepast

Van Rijn wil wijkzuster terug

"Misschien de wijkzuster in een nieuwe jas maar dan zonder stopwatch". Zo omschrijft staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid zijn plannen om wijkverpleegkundigen meer tijd aan zorg en minder tijd aan administratie te laten besteden.

Vrijheid

Van Rijn wil de wijkverpleegkundigen meer verantwoordelijkheid geven. "Kijk naar de buurtzorg waarin veel vrijheid is voor wijkverpleegkundingen", zegt Van Rijn die benadrukt dat de verpleegkundigen daar bepalen wanneer meer of minder intensieve zorg nodig is.

"Het is niet goed dat wij meer met de administratie bezig zijn dan met zorg", zeggen wijkverpleegkundigen Van Rijn. "Als we die mensen meer ruimte geven maakt dat de zorg beter en vaak ook goedkoper", aldus de staatssecretaris.

Financiering

Van Rijn wil voor de financiering toe naar een systeem dat vergelijkbaar is met de huisarts in plaats van het huidige systeem. Hij wil de beschikbaarheid van wijkverpleegkundigen betalen in plaats van de handelingen die ze verrichten. "De huisarts wordt ook gefinancierd en is voor iedereen beschikbaar. Hij heeft soms een consultentarief waarin je iets extra's betaalt als je er komt. Maar hij wordt vooral betaald voor er te zijn en de hulp te bieden die nodig is. Zoiets wil ik ook voor de wijkverpleegkundige."

Bezuiniging

Op de huishoudelijke hulp wordt onverminderd bezuinigd. Van Rijn wil vooral de "zware hulp uit de wind houden", zei hij als toelichting op zijn plannen voor de wijkverpleegkundigen.

De komende jaren moet er flink worden bezuinigd op de thuiszorg. Begin 2015 moet er een modernisering van de verpleging en zorg zijn ingevoerd in de plannen van het kabinet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl