NOS NieuwsAangepast

Politica Rwanda krijgt 15 jaar cel

De Rwandese politica Victoire Ingabire is in hoger beroep tot vijftien jaar cel veroordeeld. Het hooggerechtshof in Kigali heeft haar schuldig bevonden aan samenzwering tegen de regering, het bagatelliseren van de genocide en het verspreiden van valse geruchten om een volksopstand te ontketenen.

In oktober 2012 werd Ingabire door een lagere rechter tot acht jaar cel veroordeeld. Ze werd toen nog vrijgesproken van de derde aanklacht: het verspreiden van valse geruchten. Ze ging in hoger beroep omdat ze vindt dat ze ook op de andere punten onschuldig is.

Meerderheid

De 45-jarige Ingabire behoort tot de Hutu-bevolkingsgroep, die in Rwanda veruit in de meerderheid is. Tijdens de genocide in 1994 vluchtte ze naar Nederland, waar ze bijna 17 jaar woonde. In 2010 keerde ze terug naar Rwanda om aan de presidentsverkiezingen deel te nemen, maar ze werd al snel opgepakt.

Bij de genocide in Rwanda werden in drie maanden tijd 800.000 mensen vermoord, voornamelijk Tutsi's en gematigde Hutu's. Het land heeft nu een Tutsi, Paul Kagame, als president.

Politiek proces

Ingabire zegt dat ze daarom geen eerlijk proces heeft gekregen. Ze krijgt daarbij steun van Human Rights Watch. Volgens de mensenrechtenorganisatie is er sprake van een politiek proces, omdat Ingabire in deze zaak onder meer is veroordeeld voor kritische uitspraken over de regering die ze deed als woordvoerder van een oppositiepartij.

In Rwanda zijn er geen beroepsmogelijkheden meer voor Ingabire. Haar advocaten onderzoeken of het zinvol is om een zaak te beginnen bij het Afrikaanse Hof voor de Mensen- en Volkerenrechten in Tanzania.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl