NOS NieuwsAangepast

Justitie ziet xtc-productie stijgen

De productie van de partydrug xtc stijgt flink in Nederland. Het gros van de pillen wordt in het buitenland verhandeld.

Justitie rolde dit jaar al 42 productielaboratoria op, tegen 24 in 2011. De labs zijn vooral gevestigd in Brabant. Een aantal criminelen die vroeger wiet teelden zijn overgestapt op het maken van xtc. Vooral voor de internationale handel is dat lucratief: pillen die in Nederland voor enkele euro's van eigenaar wisselen leveren in het buitenland tientallen euro's op omdat de kwaliteit relatief hoog is.

Een voordeel van xtc maken boven wiet kweken is ook dat de pakkans kleiner is. De producenten hebben niet enorm veel stroom nodig, ze hoeven geen plantjes te kweken die ze dan ook nog moeten plukken en ze hebben geen lange productietijden. Bovendien kan de xtc zijn weg naar de gebruikers vinden via de internationale paden die lang geleden al voor de wiethandel werden gebaand.

Wel heeft het maken van xtc het nadeel dat er een sterke geur van anijs en vanille bij vrijkomt, die met name in dichtbevolkte gebieden snel door de omgeving kan worden opgemerkt. Bovendien ontstaat er chemisch afval dat wordt gedumpt. De flink gestegen frequentie van dergelijke 'drugsdumpingen' is voor Justitie een tweede indicatie dat er in Nederland veel meer xtc wordt geproduceerd dan voorheen. Met name het gebruik van de grondstof apaan geeft veel afval.

Het bezit van de grondstof apaan is alleen strafbaar als Justitie kan bewijzen dat de bezitter er drugs mee wilde maken, maar vanaf 2014 mag niemand het nog in huis hebben. Justitie smeedt contacten met China, waar de grondstoffen meestal vandaan komen, om de import af te snijden. De hoeveelheid grondstoffen die in Nederland in beslag wordt genomen is flink gegroeid.

's

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl