NOS NieuwsAangepast

Dodelijke aanvallen op polio-teams

In het noordwesten van Pakistan zijn drie doden gevallen bij twee aanvallen op het polio-vaccinatieprogramma. De slachtoffers zijn twee agenten en een vaccinatiemedewerker.

De eerste aanval was in de buurt van de stad Swabi, ongeveer 60 kilometer ten noordoosten van de provinciehoofdstad Peshawar. Onbekenden openden vanaf een motorfiets het vuur op twee agenten, die het vaccinatieprogramma in Swabi zouden beveiligen. Ze kwamen allebei om.

Enkele uren later werd een medewerker van het vaccinatieteam beschoten toen hij na zijn werk in Jamrud, een dorp vlak bij Peshawar, op weg naar huis was. Ook hij overleed.

Westerse samenzwering

Vaccinatieteams zijn geregeld het doelwit van moslimextremisten in Pakistan. In oktober vielen twee doden bij zo'n aanval in Peshawar. Sommige orthodoxe moslims hebben religieuze bezwaren tegen inenting tegen ziekten.

Anderen zien de vaccinatiecampagne van de Wereldgezondheidsorganisatie van de VN als een westerse samenzwering. Het vaccin is volgens hen in werkelijkheid niet gericht tegen polio, maar bedoeld om Pakistaanse kinderen onvruchtbaar te maken.

Drie landen

Pakistan is een van de drie landen waar de verlammingsziekte polio nog op grote schaal voorkomt. De andere twee landen zijn Afghanistan en Nigeria. Onlangs werd ook polio in Syrië vastgesteld. Het virus was waarschijnlijk vanuit Pakistan naar Syrië gekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl