NOS NieuwsAangepast

Qunu is klaar voor de wereld

In één van de armste provincies in Zuid-Afrika komen morgen de machtigste mensen van de wereld bijeen. Ze nemen afscheid van Nelson Mandela. De oud-president krijgt een staatsbegrafenis in Qunu, een dorpje met een paar honderd inwoners in de Oostkaap.

Mandela groeide op in Qunu en beleefde er de gelukkigste momenten uit zijn kindertijd, staat in zijn autobiografie 'Long Walk to Freedom'.

In Qunu zorgden de vrouwen voor het land en het vee. Hun echtgenoten waren de meeste tijd weg om te werken in de mijnen of op verafgelegen boerderijen van rijke blanken.

"We groeiden op in het veld, waar we het vee moesten hoeden. Schapen, paarden, geiten en koeien. En we deden in de loop van de dag nog veel meer dingen: jagen, op konijnen en vogels", vertelde Mandela eens over zijn tijd in het plattelandsdorp.

Uitzondering

Mandela had ook later nog een sterke band met Qunu. Hij liet er een groot huis bouwen waar hij regelmatig tijd doorbracht met zijn familie. Zo vierde hij er zijn 90ste verjaardag. Na zijn pensioen eind mei 2012 ging hij er weer wonen.

Drie van Mandela's kinderen liggen begraven in Qunu en het was zijn wens daar ook begraven te worden. De traditie in Qunu is dat begrafenissen op zaterdag worden gehouden, maar voor Mandela is een uitzondering gemaakt om de plechtigheid op zondag te houden.

No-fly-zone

Burgemeester Makhosazana Meth van het Tambo-district zei deze week al dat de gemeenschap er klaar voor is om de tienduizenden belangstellenden die op de staatsbegrafenis afkomen te ontvangen. De voorbereidingen waren al in gang gezet voordat Mandela op 5 december overleed.

Het lichaam van Mandela wordt vandaag overgevlogen van Pretoria naar Mthatha. Vanaf het vliegveld vertrekt een rouwstoet naar Qunu, zo'n 30 kilometer verderop.

Het vliegveld van Mthatha is sinds donderdag een no-fly-zone. Commerciële vluchten zijn niet toegestaan; alleen genodigden voor de begrafenis, onder wie zo'n zeventig hoogwaardigheidsbekleders, mogen er landen.

Wegen in Qunu en de omgeving zijn afgezet en er zijn veel militairen op de been.

Videoschermen

Naast de begraafplaats van Qunu is een enorme koepel geplaatst waar de plechtigheid voor Mandela wordt gehouden. Er is plaats voor zo'n 4000 gasten die vooraf zijn opgegeven. De inwoners van Qunu kunnen de plechtigheid op videoschermen volgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl