NOS NieuwsAangepast

Overlast door sneeuwstorm Israël

Israël en de Palestijnse gebieden hebben last van de zwaarste sneeuwstormen in jaren. De snelwegen naar Jeruzalem zijn afgesloten en inwoners krijgen het advies thuis te blijven.

In Jeruzalem is sinds gisteren 50 centimeter sneeuw gevallen, een uitzonderlijke hoeveelheid. "In mijn 54 jaar heb ik hier nog nooit zo veel sneeuw zien liggen", zegt burgemeester Nir Barkat. Ook op de Westelijke Jordaanoever, waaronder de plaats Bethlehem, ligt een flink pak.

De verwachting is dat het nog de hele dag blijft sneeuwen. Honderden automobilisten in de omgeving van Jeruzalem zijn door de sneeuw gestrand. Het Israëlische leger is de politie te hulp geschoten om iedereen te redden.

Kerry voelt zich thuis

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, heeft last van het winterweer in Israël en de Palestijnse gebieden. Hij had twee uur nodig om van Ramallah op de Westelijke Jordaanoever naar Jeruzalem te komen. Normaal duurt zo'n rit twintig minuten.

Kerry zag er de lol wel van in: "Ik heb gehoord dat jullie altijd proberen om gasten het gevoel te geven dat ze thuis zijn, maar dit overtreft alles: een sneeuwstorm zoals thuis in New England."

Druk op de ketel

Het is de negende keer dit jaar dat Kerry in het Midden-Oosten is om de vredesonderhandelingen op gang te houden. Gisteren sprak hij in Ramallah met de Palestijnse president Abbas en vandaag in Jeruzalem met de Israëlische premier Netanyahu.

Kerry wil de druk op de ketel houden omdat er in mei een vredesakkoord moet zijn. Daarin moeten afspraken staan over alle heikele onderwerpen, zoals de grenzen van een Palestijnse staat, de status van Oost-Jeruzalem en de situatie van de Palestijnse vluchtelingen.

Bronnen rond de onderhandelingen betwijfelen of dat op zo'n korte termijn lukt. Als alternatief zou er een raamwerk-overeenkomst kunnen komen, waarvan bepaalde onderdelen nog nader moeten worden uitgewerkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl