NOS NieuwsAangepast

Saddam 10 jaar geleden opgepakt

"Ladies and gentlemen, we got him". Deze woorden, uitgesproken door de Amerikaanse bewindvoerder in Irak, Paul Bremer, worden op 13 december 2003 met gejuich ontvangen. De Iraakse dictator Saddam Hussein, aartsvijand nummer 1 van de Amerikaanse president Bush, is eindelijk opgepakt.

Maandenlang weet hij uit handen te blijven van de Amerikanen. Tot zijn schuilplaats door een familielid wordt verraden. Hussein zit verscholen in een onderaardse ruimte bij een boerderij in de buurt van Tikrit. Hij ziet er bij zijn arrestatie onverzorgd en verwilderd uit.

Gifgasaanvallen

Van 16 april 1979 tot 9 april 2003 is Saddam Hussein de president van Irak. Tijdens zijn bewind zaait hij een spoor van angst en trekt de macht steeds verder naar zich toe. Tegenstanders laat hij executeren en hij onderdrukt met name sjiitische en Koerdische bewegingen die tegen de regering zijn.

De absolute macht in eigen land is blijkbaar niet genoeg. Hussein valt buurland Iran aan. De oorlog duurt acht jaar. Aan het eind van de oorlog schokt hij de wereld met gifgasaanvallen tegen Koerdische burgers. Ze zouden Iran hebben gesteund.

Eerste Golfoorlog

In 1990 maakt hij een grote fout. Irak valt Koeweit binnen. De Amerikanen zijn woedend over deze inval in deze voor hen belangrijke oliestaat en de eerste Golfoorlog is een feit.

Het leger van Saddam Hussein maakt geen enkele kans tegen de internationale troepenmacht onder aanvoering van de VS en een paar maanden later is Koeweit bevrijd.

World Trade Center

In eigen land breekt een opstand uit, maar de rebellen krijgen geen internationale steun. Saddam Hussein blijft aan de macht en slaat hard terug. Tienduizenden tegenstanders worden vermoord.

Irak krijgt diverse sancties opgelegd maar weigert mee te werken aan de wapeninspecties van de VN. De aanslagen op het World Trade Center op 11 september 2001 en Saddam Husseins vermeende banden met al-Qaida, de terreurorganisatie die verantwoordelijk is voor de aanslagen, leiden er toe dat op 20 maart 2003 een nieuwe internationale invasie begint in Irak. De tweede Golfoorlog is begonnen.

Opgehangen

Saddam Husseins paleizen worden in puin geschoten en in korte tijd is zijn rol uitgespeeld. Hij verdwijnt, tot hij negen maanden later, op 13 december 2003, wordt gevonden.

Na zijn arrestatie volgt een proces dat drie jaar duurt. Saddam wordt veroordeeld tot de doodstraf. Op 29 december 2006 wordt de eens zo gevreesde leider van Irak door de Amerikanen overgedragen aan de Iraakse overheid. Een dag later wordt hij opgehangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl