NOS NieuwsAangepast

Pensioenfondsen vrezen fouten

De pensioenfederatie pleit voor een jaar uitstel voor de veranderingen in het pensioenstelsel. Anders is de kans op fouten bij de uitvoering te groot, waarschuwt de brancheorganisatie van pensioenfondsen.

De pensioenfederatie reageert daarmee op het vastlopen van de onderhandelingen tussen regeringspartijen en oppositie gisteravond. Maandag gaan ze weer verder praten.

"Ik denk dat wij er als land absoluut niet mee geholpen zijn als straks blijkt dat wij door de overheid gedwongen haastklussen moeten doen en daarbij grote risico's lopen bij de uitvoering", zegt Gerard Riemen, voorzitter van de pensioenfederatie.

Besparing

Regeringspartijen VVD en PvdA onderhandelen met oppositiepartijen over veranderingen in het stelsel. VVD en PvdA willen het opbouwpercentage, waar fiscaal aftrekbaar voor kan worden gespaard voor het pensioen, verlagen van maximaal 2,25 naar maximaal 1,75 procent. Dat moet een besparing van 3 miljard euro opleveren. Oppositiepartijen vrezen dat jongeren hierdoor te weinig opbouwen voor hun pensioen, en willen het percentage minder sterk verlagen.

Het kabinet is al een tijd bezig om deze veranderingen door te voeren. Een eerdere poging strandde in oktober in de Eerste Kamer.

In de knel

Door de vertraging in politiek Den Haag dreigen pensioenfondsen in de knel te komen om de plannen goed te kunnen implementeren, waarschuwt Riemen. Wanneer de politieke partijen eruit zijn, moet het plan namelijk opnieuw door de Eerste Kamer. "Daarna moeten de sociale partners er nog mee aan de slag", schetst Riemen.

Daardoor houden pensioenfondsen nog maar weinig tijd over om de veranderingen per 1 januari 2015 door te voeren, zoals nu het plan is. "We zouden als pensioensector al twee maanden horen te weten waar we aan toe zijn. Normaliter hebben we bij iedere wijziging van de pensioenregeling ongeveer een jaar nodig om dit te implementeren", aldus Riemen. Daarom pleit hij ervoor om de veranderingen pas per 1 januari 2016 door te voeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl