NOS NieuwsAangepast

Celstraf voor oud-bankiers IJsland

Vier IJslandse oud-bankiers zijn tot celstraffen veroordeeld wegens fraude en manipulatie tijdens de bankencrisis in 2008. Ze waren betrokken bij de val van Kaupthing, destijds de grootste bank van IJsland.

De voormalige bestuursvoorzitter, Hreidar Mar Sigurdsson, kreeg met 5,5 jaar de zwaarste straf. Oud-president-commissaris Sigurdur Einarsson is tot 5 jaar veroordeeld. Een aandeelhouder en de oud-topman van de Luxemburgse afdeling van Kaupthing kregen respectievelijk 3,5 en 3 jaar cel.

Vertrouwen herwinnen

Tijdens de bankencrisis in 2008 maakte Kaupthing bekend dat een sjeik uit Qatar, lid van de koninklijke familie, een belang van 5 procent in de IJslandse bank had genomen. Die mededeling was bedoeld om het vertrouwen van de financiële markten te herwinnen.

De bank verzweeg daarbij dat de sjeik het geld voor die investering van Kaupthing zelf had geleend. De bank bezweek kort daarna onder zijn schuldenlast en moest worden genationaliseerd.

Icesave

De vier voormalige topmensen waren niet bij het proces in Reykjavik aanwezig. Ze wonen in Londen en Luxemburg. Het is nog niet bekend of ze in beroep gaan tegen de celstraffen.

Tijdens de bankencrisis in 2008 vielen de drie grootste banken van IJsland om. Naast Kaupthing waren dat Landsbanki (eigenaar van onder meer Icesave) en Glitnir. Het eiland met 320.000 inwoners kwam daardoor in een diepe economische crisis terecht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl