NOS NieuwsAangepast

Kindereuthanasie België dichterbij

De Senaat in België heeft met een grote meerderheid het wetsvoorstel goedgekeurd dat euthanasie ook mogelijk maakt bij minderjarigen. Eerder stemde een Senaatscommissie al in met het wetsvoorstel.

Ook de Kamer moet nog stemmen over het wetsvoorstel. Dat gebeurt waarschijnlijk volgend jaar. In de huidige Belgische Kamer is een ruime meerderheid voor euthanasie bij jongeren.

De initiatiefnemers willen de wet nog voor de verkiezingen in mei door de Kamer loodsen. Het is niet duidelijk of dat lukt.

Toestemming nodig

Als ook de Kamer het wetsvoorstel goedkeurt, kunnen Belgische kinderen onder de 18 jaar die wilsbekwaam zijn en uitzichtloos en ondraaglijk lijden vragen om hun leven te beëindigen.

Bij euthanasie bij minderjarigen moeten de ouders wel toestemming geven. Ook moet een psycholoog de aanvraag beoordelen.

Geen leeftijdsgrens

De christen-democraten in de Senaat bleven zich tegen het voorstel verzetten, onder meer omdat er geen leeftijdsgrens in is opgenomen.

In Nederland is euthanasie mogelijk vanaf 12 jaar. In België is de leeftijdsgrens nu nog 18 jaar, maar als ook de Kamer het wetsvoorstel goedkeurt, wordt die grens helemaal geschrapt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl