NOS NieuwsAangepast

Brede steun voor missie Mali

De Tweede Kamer geeft steun aan het besluit om 368 militairen naar Mali te sturen. Ze gaan deelnemen aan een VN-vredesmissie in het Afrikaanse land, waar een burgeroorlog woedt.

Behalve de regeringspartijen VVD en PvdA stemden ook CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie, 50Plus en SGP in met de missie. Alleen PVV, SP en de Partij voor de Dieren zijn tegen. De PVV vindt dat islamitische landen aan de beurt zijn om troepen te leveren. De SP en de PvdD zijn bang dat het sturen van militairen alleen maar tot nog meer onrust in Mali zal leiden.

April

Alle sprekers wensten de Nederlandse militairen veel succes en een behouden thuiskomst. In april volgend jaar moet de missie in het noorden van Mali operationeel zijn. Nederland gaat zich vooral richten op het vergaren van informatie, maar ook op het trainen van Malinese agenten.

Eerder vandaag beloofde minister Hennis-Plasschaert dat ze erop toe zal zien dat de Nederlandse militairen de beschikking krijgen over transporthelikopters. Dat was een eis van de Kamer. Als het aan Hennis ligt, worden die helikopters geleverd door andere landen die aan de missie deelnemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl