NOS NieuwsAangepast

NVWA: vlees Selten onveilig

Twee miljoen kilo vlees van de verdachte groothandel Willy Selten dat in koelhuizen ligt opgeslagen, kan niet worden vrijgegeven. Uit de administratie wordt niet duidelijk waar het vlees vandaan komt. Daardoor is het onveilig om het vlees op te eten.

Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit vandaag in een brief aan de curator van het bedrijf laten weten. De curator wil dat het vlees in de handel komt. De NVWA weigert dat en liet accountantskantoor Pricewaterhouse Coopers (PwC) onderzoek doen naar de herkomst van het vlees.

Volgens PwC valt niet aan te tonen dat het vlees in de koelhuizen 'EU-waardig' is. Ook kan PWC geen zekerheid geven over de herkomst, de traceerbaarheid en de identificatie van het inbeslaggenomen vlees, onder andere omdat de jaarrekeningen van het bedrijf niet werden gecontroleerd door accountants.

Paardenvlees

De NVWA riep in april 50 miljoen kilo vlees terug die door de groothandel uit Oss is verspreid, omdat de herkomst van het vlees onduidelijk is. Ook zou een deel van het rundvlees zijn vermengd met paardenvlees. Het in beslag genomen vlees ligt opgeslagen in vier koelhuizen.

De curator van het inmiddels failliete bedrijf zei in oktober dat uit onderzoek door een deskundige bleek dat het vlees van EU-erkende bedrijven afkomstig is en dus verkocht kan worden. De curator denkt dat het vlees 6 miljoen euro kan opbrengen.

Diergeneesmiddel

Maar volgens PWC verkocht Selten veel meer vlees dan hij inkocht. Daardoor is er sprake van 'vleesstroom', waarvan de papieren ontbreken. Bovendien zou het besmet kunnen zijn met het diergeneesmiddel fenylbutazon, zo stelt PWC.

De NVWA concludeert nu dat het vlees niet veilig is en daarom blijft het vlees in de koelhuizen. De curator vecht dit besluit komende dinsdag aan via de rechter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl