NOS NieuwsAangepast

Luchthaven Rotterdam wil uitbreiden

De regionale luchthaven van Rotterdam wil verder uitbreiden. Rotterdam The Hague Airport wordt daarin gesteund door het bedrijfsleven.

Het aantal passagiers dat vliegt op Rotterdam The Hague Airport groeide dit jaar met een kwart, van 1,2 miljoen naar 1,5 miljoen.

Maar het vliegveld mag niet doorgroeien omdat daarmee de limiet voor de geluidsoverlast wordt overschreden.

Berlijn

Volgens de bedrijven is er veel behoefte aan meer vluchten, bijvoorbeeld naar Berlijn en Scandinavië. Dat zou goed zijn voor de economie in de regio Rotterdam en Den Haag.

Een extra start- en landingsbaan is daarvoor niet nodig. Wel heeft de luchthaven een andere vergunning nodig.

Meer klachten

Het aantal klachten over geluidsoverlast is het afgelopen jaar enorm gestegen, met ruim veertig procent. Er kwamen 5000 klachten binnen, tegenover 3400 vorig jaar, zo meldt de milieudienst DCMR.

Bewoners vrezen nog meer geluidsoverlast als het aantal vluchten toeneemt.

Aanvraag

De directie van Rotterdam The Hague Airport is blij met de steun van het bedrijfsleven. Maar het benadrukt dat er nog geen officiële aanvraag is gedaan voor een vergunning met ruimte voor uitbreiding. De gesprekken die het heeft gehad met het ministerie van Infrastructuur en Milieu waren op oriënterend niveau.

De commissie Alders adviseerde het kabinet vorig jaar om alleen Schiphol samen met Eindhoven en Lelystad te laten groeien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl