NOS NieuwsAangepast

Rel in Roemenië om kerstlied

In Roemenië is een rel ontstaan over een uitzending van de staatstelevisie. Vorige week was daarin een koor te zien dat een zeer antisemitisch kerstlied zong.

Volgens het Duitse weekblad Der Spiegel wordt in het lied de Joden verweten dat ze het kindeke Jezus hebben bespot. De Joden worden "jidovi" genoemd, wat in het Roemeens een scheldnaam voor Joden is.

Volgens het weekblad gaat het lied dan verder met de tekst: "Alleen in de schoorsteen, in de rook is de jidov goed".

Wanbeleid

Minister van Buitenlandse Zaken Corlatean heeft met "zorg en verontwaardiging" kennisgenomen van de tv-uitzending. Hij veroordeelt antisemitische uitlatingen, zeker als die via de publieke omroep worden geuit.

Corlatean beschouwt de uitzending als een betreurenswaardig incident. Roemenië zou de afgelopen jaren duidelijk en onomwonden afstand hebben genomen van antisemitische gevoelens uit het verleden.

Critici zijn daar niet van overtuigd. Zij denken dat antisemitisme nog volop in het Roemeense samenleving aanwezig is.

Wanbeleid

De Roemeense staatstelevisie heeft de verantwoordelijkheid voor het incident afgewezen. De liederen die gezongen werden, waren uitgezocht door het Centrum voor Behoud en Verspreiding van Traditionele Cultuur.

De leiding van de Roemeense staatstelevisie is deze week ontslagen. Niet vanwege het lied, maar wegens financieel wanbeleid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl