NOS NieuwsAangepast

Politicus Bangladesh opgehangen

De Bengaalse politicus Abdul Kader Mullah wordt geëxecuteerd. Het hooggerechtshof in Bangladesh heeft bepaald dat het doodvonnis tegen de leider van de islamitische oppositiepartij Jamaat-e-Islami kan worden voltrokken.

Volgens de rechter heeft Abdul Kader Mullah zich tijdens de onafhankelijkheidsoorlog van 1971 schuldig gemaakt aan misdaden tegen de menselijkheid.

De advocaten van de oppositieleider hadden gevraagd om af te zien van executie, maar het hooggerechtshof wil daarvan niets weten. Bangladesh scheidde zich in 1971 af van Pakistan. Jamaat-e-Islami was daar tegen.

Abdul Kader Mullah is volgens de rechter verantwoordelijk voor massaslachtingen in de buurt van de hoofdstad Dhaka. Ook zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan martelingen en verkrachting.

Levenslang

Begin dit jaar werd Abdul Kader Mullah veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Duizenden mensen protesteerden tegen die uitspraak en eisten dat hij de doodstraf zou krijgen. Vervolgens bepaalde het hooggerechtshof dat hij de doodstraf krijgt. Dat is nu dus nog eens door dezelfde instantie bevestigd.

Consequenties

Verwacht wordt dat door de executie van de islamitische oppositieleider de politieke crisis in het land zich verder toespitst. Jamaat-e-Islami heeft gezegd dat voltrekking van het doodvonnis zeker consequenties zal hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl