NOS NieuwsAangepast

Doventolk zag engelen in stadion

De bekritiseerde doventolk Thamsanqa Jantjie bij de herdenkingsplechtigheid voor Nelson Mandela zegt dat hij dinsdag last had van hallucinaties en dat hij stemmen in zijn hoofd hoorde. Volgens hem verklaart dat waarom er niets van zijn tolken te begrijpen was.

"Ik probeerde mezelf onder controle te krijgen en de wereld niet te laten zien wat er aan de hand was. Ik bied excuus aan voor de situatie waarin ik was beland", zei hij tegen een Zuid-Afrikaans radiostation.

Engelen

Dove kijkers bij de plechtigheid zeiden dat de man er een potje van maakte en dat hij niet over de basiskennis beschikte om te kunnen tolken.

Tegen persbureau AP zegt Jantjie dat hij engelen het stadion zag binnenkomen. Omdat er gewapende mannen in de buurt stonden, probeerde hij kalm te blijven. Hij is naar eigen zeggen in het verleden gewelddadig geweest.

Schizofreen

Volgens de man wordt hij behandeld voor schizofrenie en kreeg hij dinsdag op het podium een psychose. Ook vertelde hij dat hij gekwalificeerd is als doventolk, waar na zijn optreden dinsdag over getwijfeld wordt. Hij was ingehuurd voor 85 dollar om de plechtigheid te tolken.

De Nederlandse Beroepsvereniging Tolken Gebarentaal sprak gisteren van een wanprestatie van de tolk. "Er was niets van te begrijpen", zei een woordvoerder van de vereniging. Zelfs het woord Mandela zou hij niet goed hebben weergegeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl