NOS NieuwsAangepast

Bussen demonstranten naar Kiev

In de afgelopen nacht is het relatief rustig gebleven in Kiev. De demonstranten hebben de barricades in het centrum van de hoofdstad versterkt, ter voorbereiding op een mogelijke nieuwe actie van de politie. Uit het hele land zijn tientallen bussen naar Kiev gekomen met mensen die zich bij de demonstranten aansluiten.

De Oekraïense regering heeft de Verenigde Staten verzekerd dat er geen militairen worden ingezet tegen de demonstranten. Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft dat bekendgemaakt, nadat minister Hagel zijn zorgen had geuit over het optreden van de oproerpolitie tegen de betogers in Kiev.

Hagel belde gisteren met zijn Oekraïense ambtgenoot Lebedjev en waarschuwde hem tegen de inzet van het leger om de demonstraties in de hoofdstad te beëindigen. Lebedjev bracht de Amerikaanse zorgen over aan president Janoekovitsj.

Telefoongesprek

Minister van Defensie Lebedjev zei in het telefoongesprek met Hagel dat het standpunt van de president ook is om het leger afzijdig te houden.

De demonstranten in Kiev hielden gisteren stand, nadat de oproerpolitie in de nacht van dinsdag op woensdag in actie was gekomen. Sommige barricades werden afgebroken, maar de politie slaagde er niet in een einde te maken aan de bezetting van het stadhuis.

Enkele demonstranten werden gearresteerd, maar in de ochtend trok de politie zich terug tegen de overmacht van betogers.

Kerry

De Amerikaanse minister Kerry sprak zijn afschuw uit over het gebruikte geweld tegen de betogers. Washington deed nogmaals een oproep aan de regering in Kiev om naar de demonstranten te luisteren en de integratie in de Europese Unie te hervatten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl