NOS NieuwsAangepast

Katrina-agent toch onschuldig

Een agent die in de nasleep van de orkaan Katrina een man doodschoot, hoeft toch niet de cel in. David Warren was in 2010 veroordeeld tot 26 jaar cel, maar een rechter bepaalde dat de rechtszaak overgedaan moest worden.

Warren bemande een politiepost bij een winkelcentrum in de week dat de verwoestende orkaan over de stad trok. Op 29 augustus 2005, de dag van de orkaan, schoot hij daar de ongewapende Henry Glover dood.

Noodweer

Warren dacht dat Glover bewapend was en op het gebouw afliep dat de agent moest bewaken. Tijdens zijn proces hield hij daarom ook vol dat hij uit noodweer had gehandeld. Volgens zijn advocaat was het een tragische inschattingsfout.

De stervende Glover werd door een voorbijganger naar een andere politiepost gereden, waar hij overleed. Collega's van Warren besloten daarop de auto met het lichaam in brand te steken, om sporen uit te wissen.

Zowel Warren als de agenten die verantwoordelijk waren voor de cover-up werden tot lange gevangenisstraffen veroordeeld.

Schokkend

In hoger beroep oordeelde de rechter echter dat Warren los van de andere agenten berecht had moeten worden, omdat het om twee losstaande incidenten ging. Door de schokkende foto's en getuigenissen over wat de andere agenten hadden gedaan, had Warren geen eerlijk proces gekregen, meende de rechter.

Een jury gaf Warren nu het voordeel van de twijfel en sprak hem vrij. De zus van Glover, die bij de uitspraak was, raakte daardoor zo geëmotioneerd, dat ze huilend uit de rechtszaal moest worden verwijderd.

De zaak van Warren staat niet op zichzelf. In de chaos rond de orkaan Katrina gebruikten een aantal agenten geweld tegen burgers. Zo'n 20 agenten werden vervolgd voor verschillende geweldsincidenten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl