NOS NieuwsAangepast

Hennis: geen helikopters naar Mali

Minister Hennis van Defensie blijft erbij dat er geen Nederlandse transporthelikopters mee hoeven met de missie naar Mali. Ze zei dat woensdagavond in een debat over de Nederlandse bijdrage aan de VN missie in het Afrikaanse land. Daarmee trotseert zij de wens van een meerderheid in de Tweede Kamer.

Hennis wil eerst kijken waar andere landen nog mee komen. Het is volgens haar niet ondenkbaar dat een ander westers land binnenkort met een aanbod voor helikopters komt "waarmee Nederland prima kan werken".

Informatievergaring en training

Eerder kondigde het kabinet aan 368 militairen te willen leveren aan de VN-vredesmissie MINUSMA in het Afrikaanse land. Nederland gaat zich vooral richten op het vergaren van informatie, maar ook op het trainen van Malinese agenten.

Mali werd begin dit jaar voor een groot deel ingenomen door islamitische extremisten. De VN-missie moet de veiligheid in het land herstellen.

"Hoge kosten"

Hennis wees er in het debat op dat het voor de Nederlandse missie niet noodzakelijk is om transporthelikopters mee te sturen. Ook wijst ze op de hoge kosten die verbonden zijn aan het meesturen van drie Chinooks. Dat zou voor 2 jaar 50 miljoen euro kosten.

Een meerderheid in de Tweede Kamer, waaronder PvdA, D66, CDA en ChristenUnie, maakt zich zorgen over het ontbreken van de helikopters. Volgens hen zijn die van belang om zo nodig militairen veilig te kunnen evacueren. Vertrouwen op de omringende landen door dergelijk vervoer vinden de meeste partijen niet wenselijk.

Ook de VVD maakt zich zorgen over de helikopters. Het is nog onduidelijk of een Kamermeerderheid genoegen neemt met de antwoorden van de minister van Defensie. Morgen wordt het debat over de missie voortgezet en moet de Kamer een knoop doorhakken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl