NOS NieuwsAangepast

Advocaat CIA-bron Pakistan vlucht

De advocaat van de Pakistaan die de CIA hielp Osama bin Laden te vinden, is op de vlucht. Volgens zijn collega's heeft hij Pakistan verlaten nadat hij door militanten met de dood was bedreigd.

De advocaat vertegenwoordigde de arts Shakil Afridi sinds zijn arrestatie in 2011. In mei van dat jaar was Bin Laden in de stad Abbottabad gedood door Amerikaanse militairen. De arts gebruikte een vaccinatieprogramma om voor de CIA DNA te verzamelen waarmee uiteindelijk kon worden vastgesteld waar Bin Laden zat.

Dubai

Volgens een assistent en een collega is advocaat Samiullah Afridi (geen familie van de arts die hij verdedigde) naar Dubai gevlucht omdat hij voor zijn leven vreesde.

Pakistaanse hoogwaardigheidsbekleders waren destijds woedend over de operatie die Bin Laden het leven kostte. Dokter Afridi werd beschouwd als een verrader die collaboreerde met buitenlandse spionnen bij een illegale operatie op Pakistaans grondgebied.

Rechtszaken

De arts was in eerste instantie in mei 2012 tot 33 jaar cel veroordeeld wegens samenzwering tegen de staat. Later werd dat vonnis vernietigd. De arts is nooit officieel door Pakistan beschuldigd van het helpen van de CIA. De Verenigde Staten hebben om zijn vrijlating gevraagd.

Afridi zit nog steeds gevangen, nu omdat hij van moord wordt beschuldigd. Een jongen zou in 2006 zijn overleden na een operatie door Afridi aan een blindedarmontsteking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl