NOS NieuwsAangepast

Bussemaker stelt leenstelsel uit

De invoering van het leenstelsel voor de masterfase van studenten wordt een jaar uitgesteld. Dat heeft minister Bussemaker in de Tweede Kamer gezegd. Het stelsel gaat niet in september 2014 in, maar pas in september 2015.

Eerder op de dag was al duidelijk geworden dat partijen die het voorstel in de Eerste Kamer aan een meerderheid moeten helpen kritiek hebben op het voorstel zoals het er nu ligt.

Tegen de knip

Zo zei D66 dat de minister met haar plan "terug moet naar de tekentafel". De oppositiepartij is in principe niet tegen het plan om de basisbeurs om te zetten in een lening, maar vindt het voorstel zoals het er nu ligt niet in orde. Daarin zit een 'knip' tussen de masterfase en de bachelorsfase. Eerst wordt het leenstelsel voor de master ingevoerd, een jaar later voor de bachelor.

GroenLinks is het met D66 eens. Ook deze partij is niet tegen een leenstelsel, maar wel tegen het nu voorgestelde plan. Kamerlid Klaver zei dat de verschillen tussen arm en rijk te groot worden en pleitte voor een rechtvaardiger plan, met daarin bijvoorbeeld een hogere aanvullende beurs voor arme studenten en behoud van de ov-jaarkaart.

Geld besparen

Bussemaker zegde vanavond toe te kijken naar een voorstel waarbij alles in een keer ingevoerd wordt. Ze erkende dat een breed draagvlak voor het plan noodzakelijk is, maar benadrukte ook dat het leenstelsel uiteindelijk hard nodig is. Het geld dat het kabinet ermee bespaart, gaat naar investeringen in het onderwijs en die zijn volgens haar ook hard nodig.

"Als we ambities waar willen maken, dan hebben we ook middelen nodig. Zeker nu het aantal studenten in het hoger onderwijs enorm gegroeid is. Goede ontwikkelingen, maar die dreigen de kwaliteit onder druk te zetten", aldus Bussemaker.

"We doen nu een stapje terug, maar met breed draagvlak komt het stelsel uiteindelijk dichterbij", zei Bussemaker na het debat. "Ik gun studenten een feestje, maar van uitstel komt geen afstel."

Het afschaffen van de OV-kaart wordt ook met een jaar uitgesteld. Dat gebeurt niet in 2016, maar in 2017.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl