NOS NieuwsAangepast

Paus in bijzonder rijtje Time

Met de benoeming van paus Franciscus als persoon van het jaar maakte Time Magazine een traditionelere keuze dan in sommige andere jaren. Al klinkt de titel voor sommigen positief, het tijdschrift benadrukt dat er geen waardeoordeel in zit. Het gaat Time erom wie of wat de meeste invloed had op de gebeurtenissen van het jaar. Zo wonnen ook Adolf Hitler en Jozef Stalin de titel ooit.

Hitler verdiende de titel in 1938 volgens het blad "zonder twijfel", omdat hij meedogenloos en methodisch een vrije hand wist te krijgen in Oost-Europa. Time verkoos Stalin in 1939 tot man van het jaar vanwege de 'Grote Zuiveringen'. In 1942 won hij weer, vanwege de Tweede Wereldoorlog en het bondgenootschap met de westerse geallieerden.

Time riep 2011 uit tot het jaar van 'de demonstrant'. Die maakte niet alleen zijn eigen ongenoegen kenbaar, maar veranderde ook de wereld, vond het weekblad. Ook 'jij', 'de Amerikaanse soldaat', 'de goede Samaritanen', 'de vredestichters' en 'de klokkenluiders' werden eerder uitgeroepen tot persoon van het jaar.

Architect van Amerika

Vorig jaar was het de Amerikaanse president Barack Obama, als 'de architect van het nieuwe Amerika'. Dat was ook voor hem de tweede keer. In 2008 won Obama omdat hij het vertrouwen had om in sombere tijden met ambitieuze toekomstplannen te komen, schreef het blad.

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg ging in 2010 met de titel aan de haal. Volgens Time veranderde Zuckerberg onze manier van leven door miljarden mensen met elkaar te verbinden. Het jaar ervoor had FED-voorzitter Ben Bernanke de meeste invloed, vond Time. Zonder de voorman van het Amerikaanse stelsel van centrale banken was de economie veel verder weggezakt, schreef het weekblad.

Franklin D. Roosevelt is de enige persoon die de prijs drie keer heeft ontvangen: in 1932, 1934 en 1941.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl