NOS NieuwsAangepast

Brits hof: Scientology is religie

Het Hooggerechtshof in Groot-Brittannië heeft bepaald dat Scientology een religie is. Een kapel van de Scientologykerk is volgens de vijf rechters een "plaats voor religieuze aanbidding".

Met de uitspraak komt een eind aan een jarenlang juridisch gevecht van Louisa Hodkin. Zij wil trouwen in een kapel van Scientology, maar de gemeente weigert tot nu toe zo'n huwelijk te erkennen.

Opperwezen

De Britse wet schrijft voor dat een kerkelijk huwelijk moet worden voltrokken op een "plaats voor religieuze aanbidding". Een kapel van Scientology is dat niet, oordeelden lagere rechters steeds, omdat Scientology geen opperwezen vereert. Ze baseerden zich daarbij op een vonnis uit 1970.

Het Hooggerechtshof zegt nu dat die definitie van religie niet meer van deze tijd is. De overtuiging van Scientology-aanhangers is vergelijkbaar met die van bijvoorbeeld boeddhisten, vinden de rechters. De verering van een opperwezen is geen vereiste om een levensovertuiging een religie te kunnen noemen.

Dolblij

Hodkin en haar verloofde Alessandro Calcioli zijn dolblij met de uitspraak van het hof en zijn van plan binnen een paar maanden te trouwen in een kapel van Scientology.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl