NOS NieuwsAangepast

Politie en betogers slaags in Kiev

In Kiev is de politie slaags geraakt met betogers die al dagenlang het stadhuis van de Oekraïense hoofdstad bezet houden. Volgens ooggetuigen spuiten de bezetters met behulp van tuinslangen ijskoud water naar de agenten om hen te verjagen.

De oproerpolitie is sinds vannacht bezig met de geleidelijke ontruiming van het tentenkamp van anti-regeringsbetogers op een plein in het stadscentrum. Rond negen uur begonnen agenten met hun poging om het stadhuis te ontruimen

Honderden politiemensen en ME'ers ontmantelen de barricades en tenten van de betogers, die sinds tien dagen op het Onafhankelijkheidsplein in het stadscentrum bivakkeren.

De situatie op het overvolle plein is gespannen. De politie ontkent arrestanten te hebben geslagen, zoals de demonstranten beweren.

Vastberaden

De betogers lijken vastberaden om niet te wijken voor de politie. Volgens correspondent David Jan Godfroid hebben ze de afgelopen week materiaal als stokken en bouwhelmen verzameld om zich te verdedigen tegen een ontruiming.

Er is dan ook een reële kans dat de politieactie later vandaag ontaardt in een gewelddadige confrontatie, zegt Godfroid.

Geluidsoverlast

De betogers keren zich tegen de pro-Russische koers van de Oekraïense autoriteiten. Oekraïne besloot onlangs de handelsbetrekkingen met Rusland aan te halen en wees een verdere toenadering tot de Europese Unie af.

De ontruiming van het plein gebeurt op last van de rechter die bepaalde dat de betogers verkeers- en geluidsoverlast veroorzaken.

Ashton

De timing van de actie is opvallend. EU-buitenlandcoördinator Ashton kwam maandag in Kiev aan om te bemiddelen in de crisis.

Over haar lange gesprek met president Janoekovitsj zijn geen mededelingen gedaan. Ashton gaat ook praten met woordvoerders van de oppositie en mensenrechtenorganisaties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl