NOS NieuwsAangepast

Partijen VS eens over begroting

In de Verenigde Staten zijn onderhandelaars van de Democraten en Republikeinen het eens geworden over een begroting voor twee jaar.

Daarmee voorkomen ze dat de overheidsdiensten op 15 januari opnieuw op slot gaan zoals begin oktober gebeurde. Toen duurde het een halve maand voor er een tijdelijk akkoord werd bereikt.

Geen belastingverhoging

Volgens de overeenkomst van de onderhandelaars wordt het begrotingstekort met 23 miljard dollar verlaagd. Dat gebeurt zonder de belastingen te verhogen.

Wel wordt van nieuw aan te nemen overheidspersoneel een hogere pensioenpremie verwacht. En komt er een vliegtaks, van ongeveer 5 dollar voor een retourtje.

Eerste stap

President Obama noemt het akkoord "een goede eerste stap" en roept het politiek sterk verdeelde Congres op om in te stemmen met de overeenkomst. De leden zullen het begrotingsvoorstel zo goed als zeker behandelen voordat vrijdag het kerstreces begint.

De Democratische onderhandelaar, senator Patty Murray, zegt dat er eindelijk een einde komt aan het patroon waarbij de politiek in Washington zich van crisis naar crisis sleept.

De Republikeinse onderhandelaar Paul Ryan zei dat het akkoord vooral het resultaat is van "kosten besparen op een slimmere manier."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl