Ombudsman bekritiseert Jeugdzorg
Kinderombudsman Marc Dullaert noemt rapportages van organisaties op het gebied van de jeugdzorg vaak onder de maat. Op grond van die soms onjuiste rapporten beslist de kinderrechter om kinderen uit huis te plaatsen of onder toezicht te stellen.
Dullaert deed op verzoek van de Tweede Kamer onderzoek (.pdf) naar de werkwijze van Bureau Jeugdzorg, het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling en de Raad voor de Kinderbescherming.
In de rapportages van die instellingen kwam Dullaert veel fouten tegen, al erkent hij dat ze over het algemeen professioneel en deskundig te werk gaan.
Feit of mening
Dullaert stelt dat feiten en meningen in de rapporten soms door elkaar lopen, hoor en wederhoor niet altijd wordt toegepast en dat beweringen niet altijd onderbouwd worden. Dat brengt de kinderombudsman tot de conclusie dat de informatie in de rapporten onvolledig of onvoldoende onderbouwd kan zijn.
Rechters moeten aan de hand van de rapportages beslissen of een kind uit huis wordt geplaatst of onder toezicht van een gezinsvoogd komt. Jaarlijks worden in Nederland 3500 kinderen uit huis geplaatst en 10.000 onder toezicht gesteld.
Hoe vaak op grond van een onvolledig rapport een kinderrechter een kind onterecht uit huis plaatst of onder toezicht stelt, kan Dullaert niet zeggen. Daarvoor is een diepgravender onderzoek nodig, schrijft de kinderombudsman in zijn rapport.
Beterschap
Vice-voorzitter Jan Dirk Sprokkereef van Jeugdzorg Nederland reageerde in EenVandaag op het rapport. Hij erkent dat zijn bureau op de genoemde punten fouten maakt. Hij beloofde beterschap, maar wees er ook op dat Dullaert vindt dat er doorgaans professioneel en deskundig gewerkt wordt.