NOS NieuwsAangepast

PVV: verlof Van der Graaf schande

PVV-leider Wilders vindt het een grove schande als Volkert van der Graaf op proefverlof gaat, zoals de Beroepscommissie van de Raad voor Strafrechtstoepassing wil. "Het voelt alsof Pim Fortuyn vandaag opnieuw wordt vermoord."

Volgens Wilders moet de minister van Justitie beslissen dat Van der Graaf de volle achttien jaar uitzit en dat hij niet vervroegd wordt vrijgelaten. En dan is er ook geen sprake van proefverlof.

Wilders wijst op de uitspraak van VVD-leider Rutte in de verkiezingscampagne dat hij de minister van Justitie zou ontslaan als die Van der Graaf op proefverlof zou sturen.

Volle straf

Woordvoerder Van der Steur van regeringspartij VVD laat weten dat hij bestudeert of de voorwaardelijke invrijheidstelling van Van der Graaf kan worden voorkomen, bekort of aan stevige voorwaarden verbonden.

Ook CDA-Kamerlid Oskam wijst op de mogelijkheid dat Van der Graaf zijn volle straf uitzit. "Het Openbaar Ministerie zou dat kunnen vorderen."

Volgens het CDA-Kamerlid lijkt het erop dat de moordenaar van Fortuyn niet bereid is met de Reclassering mee te werken en zou hij daarom niet vervroegd moeten worden vrijgelaten.

Rechtsstaat

PvdA-Kamerlid Marcouch vindt het niet aan de politiek om ervoor te zorgen dat van der Graaf vast blijft zitten. "We zijn een rechtsstaat en de rechter heeft geoordeeld." Volgens Marcouch is het aan de staatssecretaris om de uitspraak uit te voeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl