NOS NieuwsAangepast

Surinaamse tv stopt uitzending

Door correspondent Harmen Boerboom

De Surinaamse staatstelevisie STVS heeft gisteravond een uitzending gestopt waarin verslag werd gedaan van de herdenking van de Decembermoorden op 8 december 1982. Het gaat om een uitzending van het Jeugdjournaal, een programma dat dagelijks te zien is op meerdere televisiestations in Suriname.

Directeur Shirley Lackin van de STVS meent dat de medewerkers van de staatszender "alles eerst moeten bekijken voordat het in de uitzending gaat. Dat is deze keer niet gebeurd".

"Geschokt"

Hoofdredacteur Draaibaar zegt "diep geschokt" te zijn. "Wij hebben verslag gedaan van de kerkdienst. Het gaat om vrije meningsuiting. Ik ben er geschokt over dat de uitzending uit de lucht is gehaald", aldus Draaibaar in de krant De Ware Tijd.

Zij vindt dat er niets in het programma aanwezig was dat de abrupte onderbreking rechtvaardigde. Volgens Draaibaar zijn er geen afspraken over een screening vooraf. "Dat zou censuur zijn. Wij leveren het programma kant en klaar af en het wordt normaliter ongecontroleerd uitgezonden."

Tijdens de Decembermoorden (op 7 en 8 december 1982) werden vijftien tegenstanders van het toenmalige militaire regime van Desi Bouterse geëxecuteerd. Bouterse is hoofdverdachte in deze zaak.

Wilfred Lewin

De STVS werd destijds, na de staatsgreep en in de jaren erna, zelf ook gecensureerd. "De militaire machthebbers en hun assistenten hadden het voor het zeggen in de studio", staat op de website van de STVS.

Voorzitter Wilfred Lewin van de Surinaamse Vereniging van Journalisten zegt vandaag in De Ware Tijd dat het verstoren van de uitzending van het Jeugdjournaal hoe dan ook censuur is. Ook onder vorige regeringen hadden zenders daarmee te maken, zegt Lewin.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl