NOS NieuwsAangepast

Teeven volgt uitspraak V.d. Graaf

Staatssecretaris Teeven volgt de uitspraak van de Beroepscommissie van de Raad voor Strafrechtstoepassing (RSJ). De commissie bepaalde vandaag dat Volkert van der Graaf op proefverlof moet.

Teeven laat in een reactie weten dat deze uitspraak "weinig of geen ruimte" laat en dat hij die heeft te volgen. "Dit is een rechterlijke uitspraak en die moet ik respecteren." Hij voegt eraan toe dat het verlof van Van der Graaf wel op een veilige manier moet gebeuren, zowel voor Van der Graaf zelf als voor zijn familie.

De staatssecretaris gaat nu kijken op welke manier dat kan. "Hij is nog niet buiten; hij gaat pas op proefverlof als dat veilig mogelijk is en die beslissing neem ik zelf", zegt Teeven. Hij benadrukt dat hij de vorige keer niet voor niets een andere beslissing heeft genomen.

Rutte

Premier Rutte wijst erop dat het een uitspraak is van een onafhankelijke rechter. "Die moet worden uitgevoerd."

Hij voegt eraan toe dat hij zelf tegen proefverlof voor Van der Graaf is. In de verkiezingscampagne zei Rutte dat hij de minister van Justitie zou ontslaan als die Van der Graaf op proefverlof zou sturen. "Maar dat heeft hij ook niet gedaan en in Nederland werkt het zo dat we de rechter moeten volgen."

"Niet blij"

Pim Fortuyns broer Marten is niet blij met de uitspraak van de RSJ. Hij zegt dat Teeven genoeg argumenten had om Van der Graaf geen proefverlof te geven.

"Maar deze Raad, met haar linkse oriëntatie, heeft het toch nodig geacht om deze man proefverlof te geven", aldus Marten Fortuyn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl