Rusland boycot zuivel Nederland
Dertien Nederlandse zuivelbedrijven mogen tijdelijk niet exporteren naar Rusland. Dat bevestigt het ministerie van Economische Zaken.
Het gaat onder meer om dochterbedrijven van FrieslandCampina en Leerdammer. Op 19 december gaat het verbod in.
De Russische inspectiedienst Rosselkhoznadzor heeft tekortkomingen geconstateerd bij de bedrijven. Zo zou Rusland bijvoorbeeld willen dat bedrijven hekken plaatsen rond fabrieken en niet langer melk lossen in de open lucht. Zodra de bedrijven weer aan de eisen voldoen, mogen ze weer exporteren.
Arctic Sunrise
Volgens de Russische inspectie vloeien de tekortkomingen voort uit een gebrekkige controle van Nederland op de zuivelsector. De Russen hebben vooral kritiek op het feit dat de voedsel- en warenautoriteit (NVWA) de controle uitbesteedt aan een privaat gecertificeerd bedrijf, het Centraal Orgaan Kwaliteitsaangelegenheden Zuivel (Cokz).
"Rusland wil dat de controle wordt uitgevoerd door rijksambtenaren", aldus een woordvoerder van de NVWA. Volgens het ministerie van Economische Zaken is "de kans een stuk groter geworden" dat dit in de toekomst gaat gebeuren, na "constructief overleg" met de betrokken partijen gisteravond.
Onder druk
Uiterlijk 15 december moet Nederland hierover uitsluitsel geven aan Rusland. Op die datum moet de NVWA ook alle Nederlandse zuivelbedrijven hebben doorgelicht om te zien of ze voldoen aan de Russische eisen.
De export van zuivelbedrijven naar Rusland bedroeg in 2012 zo'n 150 miljoen euro volgens de brancheorganisatie van de zuivelindustrie, de NZO. Dat is 2,5 procent van de totale Nederlandse zuivelexport.
De relatie tussen Nederland en Rusland stond het afgelopen jaar onder spanning door een reeks van incidenten, waaronder de kwestie rondom Greenpeaceschip Arctic Sunrise, een Russische aardappelboycot en het oppakken van een Russische diplomaat.