NOS NieuwsAangepast

Franse militairen gedood in CAR

In de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) zijn twee Franse militairen gedood. Ze kwamen om in de buurt van de hoofdstad Bangui. Frankrijk heeft een speciaal interventieteam in het land om de rust te herstellen.

Het nieuws over de militaire slachtoffers komt naar buiten op het moment dat de Franse president Hollande bekendmaakte dat hij naar de CAR gaat. Hij komt er vanavond aan, na zijn bezoek aan de herdenkingsdienst voor Mandela in Johannesburg.

Rebellen

Er zijn 1600 Franse militairen in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Ze hebben als opdracht meegekregen de rebellen te ontwapenen, eventueel met geweld.

In de CAR vechten islamitische en christelijke rebellen met elkaar. Er zijn al zo'n 400 doden gevallen. Aanvankelijk vielen islamitische milities christenen aan, die daarop besloten om voor hun bescherming eigen gewapende groepen te vormen.

Chaos

Gisteren was er een korte schotenwisseling in Bangui tussen Franse militairen en Seleka-strijders. Die ontstond toen strijders weigerden hun wapens in te leveren.

Er heerst chaos in de CAR sinds president François Bozize in maart werd afgezet door de islamitische rebellenleider Michel Djotodia. De laatste riep zichzelf uit tot president.

Volgens het Franse leger is de situatie in Bangui voor een deel gestabiliseerd. "Er zijn geen gewapende groepen meer die de straten terroriseren", aldus een woordvoerder.

De CAR heeft 4,6 miljoen inwoners, van wie naar schatting zo'n tien procent is gevlucht. Een miljoen mensen heeft volgens de VN voedselhulp nodig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl