NOS NieuwsAangepast

Wereld herdenkt Mandela in Soweto

In Johannesburg mogen de eerste mensen het FNB Stadium in, waar over enkele uren de herdenking van Nelson Mandela begint. Enkele duizenden mensen hadden een nacht wachten in de regen over om bij de ceremonie aanwezig te zijn.

Mandela wordt vandaag groots herdacht in Johannesburg. Om 10.00 uur Nederlandse tijd begint de herdenkingsbijeenkomst in het FNB Stadium vlak bij de wijk Soweto. Staatshoofden, regeringsleiders en supersterren zullen daarbij zijn, maar er is ook plek voor tienduizenden 'gewone' Zuid-Afrikanen.

Namens Nederland zijn koning Willem-Alexander en minister Timmermans van Buitenlandse Zaken erbij. Verder wonen meer dan zeventig staatshoofden en regeringsleiders van over de hele wereld de ceremonie bij, onder wie Obama.

Ook beroemdheden als Oprah Winfrey, Bono en Richard Branson herdenken vandaag de voormalig president. Verschillende hoogwaardigheidsbekleders, onder wie de Zuid-Afrikaanse president Zuma, spreken de aanwezigen in het stadion toe.

11.000 agenten

In het stadion, waar ook de WK-finale van 2010 werd gespeeld, passen 95.000 mensen. Zo'n 11.000 agenten en militairen zijn opgeroepen voor de beveiliging van de herdenking.

Het laatste publieke optreden van Mandela was ook in dit stadion, voorafgaand aan de door Nederland verloren finale. Mandela werd toen op een golfkarretje het FNB Stadium binnengereden.

Grote schermen

De ceremonie is in drie andere stadions in wijken van Johannesburg te zien op grote schermen: Orlando Stadium in Soweto, Dobsonville Stadium in Soweto en Rand Stadium in Rosettenville. In totaal zijn er meer dan 90 grote schermen door heel Zuid-Afrika neergezet.

In Nederland is de herdenking te zien vanaf 09.55 uur bij de NOS op Ned 1, nos.nl en Journaal24.

Zondag is de staatsbegrafenis van Mandela in Qunu, in de provincie Oost-Kaap, waar hij opgroeide.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl