NOS NieuwsAangepast

Historisch akkoord Rode Zee-water

Israël, de Palestijnen en Jordanië hebben een overeenkomst gesloten over de bouw van een pijpleiding die water van de Rode Zee naar de Dode Zee brengt en de waterschaarste in het gebied verlicht. Over het project is jarenlang onderhandeld.

De overeenkomst is ondertekend op het hoofdkantoor van de Wereldbank in Washington. De kosten van het project zijn 250 à 400 miljoen dollar.

Ontzilting

De pijpleiding van 180 kilometer vervoert water uit de Rode Zee naar een nog te bouwen installatie in Jordanie, waar het ontzilt wordt. Dat water wordt vervolgens gebruikt in Jordanië, Israël en op de Westelijke Jordaanoever. Het gaat jaarlijks om 80 tot 100 miljoen kubieke meter water.

Het water gaat voor een deel naar de Dode Zee, die ek jaar zo'n miljard kubieke meter water verliest. Gevreesd wordt dat de Dode Zee in 2050 helemaal is drooggevallen.

De Israëlische minister voor Regionale Ontwikkeling Shalom zegt dat de overeenkomst van grote historische betekenis is. Een Israëlische milieudeskundige onderschrijft dat het project grote symbolische waarde heeft, maar zegt dat het voor de Dode Zee niet meer is dan een druppel op een gloeiende plaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl