NOS NieuwsAangepast

Ghb-grondstof schaars op web

Vrijwel alle grote online-verkopers van gbl, een belangrijke grondstof voor de partydrug ghb, zijn opgehouden met de handel in de chemische stof. Ze hebben een waarschuwing gekregen van het OM en de politie. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

Ghb (gamma-hydroxybutyraat) staat sinds vorig jaar in de Opiumwet op de lijst met harddrugs. De verkoop van gbl (gamma-butyrolacton) kan daarmee ook worden aangepakt.

De afgelopen jaren is het aantal drugsslachtoffers door ghb flink gestegen.

E-mailoffensief

Het OM en de politie hebben sinds september 22 webwinkels die gbl verkopen erop gewezen dat ze vervolgd kunnen worden wegens overtreding van de Opiumwet. Van die webwinkels verkopen er 21 geen gbl meer.

Morgen staat een gbl-handelaar uit Roden voor de rechtbank in Assen. De 36-jarige man ging ondanks de waarschuwing toch door met de verkoop van de ghb-grondstof. Bij zijn aanhouding in september nam de politie 42.000 liter gbl in beslag.

In januari werd hij opnieuw aangehouden toen was gebleken dat hij doorging met de verkoop. Daarbij werd nog eens 5200 liter gbl in beslag genomen. Sindsdien zit de man in voorarrest.

Handelaren in gbl maken zich schuldig aan voorbereidingshandelingen voor de productie van ghb. Daarop staat een gevangenisstraf van maximaal 6 jaar.

Prijs gestegen

Door de stilgevallen handel in gbl is de prijs van ghb flink gestegen, zegt justitie. De literprijs zou de afgelopen drie maanden met enkele tientallen procenten omhoog zijn gegaan. Het OM schrijft de prijsstijging toe aan de beperktere beschikbaarheid van de stof.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl