NOS NieuwsAangepast

"Jansen Steur geen monster"

De Twentse neuroloog Ernst Jansen Steur heeft zijn patiënten niet opzettelijk en bewust ernstig ziek gemaakt. Dat zei zijn advocaat tijdens het pleidooi in de strafzaak tegen de arts.

"Het publieke beeld dat van de arts bestaat, is niet juist", zegt advocaat Frank van Gaal. "De patiënten liepen met hem weg. Hij genoot hoog aanzien in binnen- en buitenland."

Het Openbaar Ministerie eiste vorige week zes jaar gevangenisstraf tegen Jansen Steur. Van Gaal noemt die eis een "kunstgreep" en beschuldigt de aanklager van "onnodige stemmingmakerij". Hij noemt het kwaadaardig dat zijn cliënt wordt neergezet als iemand die zijn patiënten als proefpersoon gebruikte.

Monster

"Hij heeft jarenlang duizenden patiënten geholpen, een kleine tien jaar geleden heeft hij misschien wat missers gemaakt", zegt de advocaat. Zowel collega's als patiënten geven hoog van hem op. "Deze verklaringen in het dossier vormen een schril contrast met de verklaringen die hem typeren als een monster."

De grootste vraag heeft de advocaat bij de zelfmoord van een patiënte. "Het is juridisch niet te bewijzen dat de zelfmoord te wijten is aan het handelen van Jansen Steur."

Volgens Van Gaal valt het het OM zelf te verwijten dat het de zaak niet eerder heeft aangepakt. Al in 2004, na het ontslag van Jansen Steur in 2003 door het Medisch Spectrum Twente, werd gesproken over vervolging. Pas in 2009 ging de zaak lopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl