NOS NieuwsAangepast

Mandela, de komende week

Na de dood van Nelson Mandela op 5 december zijn in Zuid-Afrika tien dagen van nationale rouw afgekondigd. In deze periode hangen de vlaggen halfstok en kunnen mensen op verschillende plaatsen condoleanceregisters tekenen.

Bij onder meer Mandela's woning in Houghton, een buitenwijk van Johannesburg, en zijn voormalige huis in Soweto worden nachtwakes gehouden. Belangstellenden hebben er kaarsen en bloemenkransen neergelegd.

Zondag was uitgeroepen tot dag van gebed en reflectie. Ook de komende dagen staan in het teken van afscheid van de oud-president.

Op dinsdag 10 december is er een herdenkingsbijeenkomst in het Soccer City Stadium in Johannesburg. Staatshoofden, regeringsleiders en supersterren zullen daarbij zijn. Namens Nederland geven koning Willem-Alexander en minister Timmermans van Buitenlandse Zaken acte de présence. In het stadion is plaats voor 95.000 mensen.

De ceremonie is in drie andere stadions in wijken van Johannesburg te zien op grote schermen: Orlando Stadium in Soweto, Dobsonville Stadium in Soweto en Rand Stadium in Rosettenville.

Van woensdag 11 tot en met vrijdag 13 december ligt het lichaam van Mandela opgebaard in het Uniegebouw in Pretoria. In het Uniegebouw zetelt de Zuid-Afrikaanse regering; in 1994 werd Mandela daar beëdigd als president.

Mandela's lichaam wordt iedere ochtend van het mortuarium naar het Uniegebouw gebracht. De bevolking is opgeroepen om op de route een erehaag te vormen.

Het publiek kan afscheid van Mandela nemen op woensdag van 12.00 tot 17.30 uur en op donderdag en vrijdag van 08.00 tot 17.30 uur. De RVD heeft laten weten dat koning Willem-Alexander woensdag persoonlijk afscheid zal nemen van Mandela.

Op zaterdag 14 december wordt Mandela's lichaam van Pretoria overgevlogen naar Oostkaap. Vanaf het vliegveld in Mthatha vertrekt een rouwstoet naar de plaats waar hij opgroeide, Qunu. Daar wordt een traditionele ceremonie gehouden.

Op zondag 15 december is de staatsbegrafenis in Qunu. Die dag is uitgeroepen tot dag van nationale verzoening. In het Uniegebouw in Pretoria wordt een standbeeld van Mandela onthuld. De plechtigheden worden op negentig videoschermen in het hele land vertoond.

In Amsterdam wordt op de dag van de begrafenis een nationaal eerbetoon gehouden. Diverse kunstenaars en artiesten zullen hun medewerking verlenen aan de herdenking, op en rondom het Leidseplein. De begrafenis is op grote schermen te volgen.

Ook in andere landen wordt Mandela volop geëerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl