NOS NieuwsAangepast

Apple, Google samen tegen NSA

Acht grote Amerikaanse internetbedrijven roepen de Amerikaanse overheid op te stoppen met de huidige spionagepraktijken van de NSA. Apple, Google, Facebook, Microsoft, AOL, Twitter, Linkedin en Yahoo doen die oproep gezamenlijk in een open brief aan de Amerikaanse politiek.

"De onthullingen van afgelopen zomer maakten duidelijk dat er dringend hervormingen nodig zijn bij inlichtingendiensten van overheden wereldwijd. We dringen er op aan dat de VS hierin de leiding neemt."

De bedrijven spraken zich afzonderlijk al eerder uit tegen de praktijken van de NSA. Het is nu voor het eerst dat ze samen een campagne beginnen om hervormingen af te dwingen.

Nieuwe grenzen

Volgens de bedrijven staat het belang van de overheden nu meer en meer voorop en wordt het recht van het individu minder belangrijk.

"Mensen gebruiken geen technologie die ze niet vertrouwen. Overheden hebben het vertrouwen geschaad en moeten dit weer helpen herstellen", zegt Brad Smith, topbestuurder van Microsoft.

Volgens de topman van Google, Larry Page, is de veiligheid van gebruikersgegevens cruciaal. Mark Zuckerberg, oprichter van Facebook, zegt dat er meer openheid over inlichtingendiensten nodig is en dat er nieuwe grenzen nodig zijn voor overheden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl