NOS NieuwsAangepast

Singapore schrikt op van rellen

In Singapore zijn rellen uitgebroken nadat een gastarbeider was doodgereden door een bus. Ongeveer 400 mensen gingen in de Indiase wijk van Singapore de straat op en richtten vernielingen aan.

Het slachtoffer is een 33-jarige man uit India. Het busongeluk leidde tot grote woede in de wijk Little India. Daar is het op zondag altijd druk doordat Indiase en Bengalese arbeiders er hun vrije dag doorbrengen.

Uitzonderlijk

Hulpverleners die bij de bus kwamen om te helpen, werden met allerlei dingen bekogeld. Politieauto's werden op hun kant geduwd en verschillende voertuigen gingen in vlammen op. Er zijn 27 mensen opgepakt, allemaal gastarbeiders. Bij de rellen raakten tien politieagenten gewond.

Zulke onrust is uitzonderlijk in Singapore. De laatste keer dat er rellen van deze omvang waren, was in 1969. Toen braken er gevechten uit tussen Chinese en Maleisische inwoners.

Lijfstraffen

Premier Lee Hsien Loong zegt dat de relschoppers van gisteren hard zullen worden aangepakt. Hij spreekt van een "zeer ernstig incident". Singapore heeft strenge wetten om rellen te voorkomen. Relschoppers kunnen zeven jaar cel krijgen en lijfstraffen.

Achter de rellen schuilt een diep geworteld gevoel van onvrede onder buitenlandse arbeiders, die in het rijke Singapore maar weinig verdienen. De sociale onrust werd vorig jaar al zichtbaar, toen er een illegale staking was van 170 Chinese buschauffeurs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl