NOS NieuwsAangepast

Het fatale moment van Rishi

Door redacteur politie en justitie Ilan Sluis

Vorig jaar schoot een politieman de 17-jarige Rishi dood op een Haags treinstation. Maar wat gebeurde er die vroege zaterdagochtend 24 november eigenlijk? De NOS maakte een reconstructie van de fatale minuut op het Haagse station Hollands Spoor op basis van delen van het rijksrechercheonderzoek en gesprekken met betrokkenen.

06.13 uur

Het is 06.13 uur zaterdagochtend als een camera ter hoogte van de toiletten op perron 4A registreert dat een politieman in burger met getrokken wapen het perron op komt. In zijn schootsveld staat een vrouw met lichtgekleurde schoudertas. Even daarna wordt nog een wapen zichtbaar. Het is van een agent in uniform.

Kort daarvoor zijn drie politiemannen de stationstrap opgerend. De politieman in burger trekt daar zijn capuchon over zijn hoofd. Zijn collega bergt achter zijn rug iets op, waarschijnlijk een zaklamp.

De agenten hebben even daarvoor te horen gekregen dat Rishi tijdens een ruzie iemand heeft bedreigd. Hij zou gezegd hebben dat hij een wapen op zak heeft, vertelt de persoon die hij bedreigde tegen de politie.

Weggerend

Bovenaan de trappen verdelen de agenten zich. De man in burger, met de capuchon op, gaat naar de rechterkant, de geüniformeerde agent die uiteindelijk schiet, loopt in het midden en de derde agent, ook in uniform, loopt uiterst links, aan de kant van het spoor.

Rishi staat ter hoogte van de toiletten, met zijn gezicht naar het spoor, zijn rug naar de trappen waar de agenten zojuist naar boven zijn gekomen. Waarschijnlijk roepen de agenten iets in de trant van "Stop politie". Rishi kijkt om, het kan zijn dat hij de man met capuchon en getrokken wapen het eerst ziet. Hij zet het in ieder geval op een lopen, weg van de agenten. Hij kijkt nog een keer over zijn rechterschouder.

Schot

Er wordt vrijwel direct geschoten, door de agent in uniform die in het midden staat. Rishi wordt in zijn nek geraakt en valt voorover op de grond. De agenten vertragen hun pas, wordt vastgelegd met camera GV-061, die ter hoogte van de trap naar perron 4A hangt. De hele situatie - vanaf het naar boven lopen tot het schot - heeft nog geen halve minuut geduurd.

De agent in burger is het eerste bij het slachtoffer. Toch duurt het meer dan een minuut voordat hij een ander maant om met reanimatie te beginnen. Rishi overlijdt enkele uren later in het ziekenhuis.

In de beschrijvingen van de camerabeelden in het rijksrechercherapport zegt een verbalisant dat Rishi een donker voorwerp in zijn handen heeft als hij wegrent. Bronnen van de NOS die de camerabeelden hebben gezien, zeggen dat dit niet is waar te nemen.

Schietinstructies

Het staat vast dat de agent die schoot nog liep. Dit is in strijd met de schietinstructies voor aanhoudingen. De agent moet dan met beide benen vast op de grond staan en moet op de benen van de verdachte richten.

Bij noodweer ligt dit anders: dan mag gericht geschoten worden op het hele lichaam. Maar uit een foto uit het onderzoeksdossier die in bezit is van de NOS, blijkt dat Rishi wegrende, dus met zijn rug naar de agenten stond. Het is dus zeer de vraag of er sprake kan zijn van noodweer. Rishi had alleen een BlackBerry en een bos sleutels bij zich.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl