NOS NieuwsAangepast

Familie Rishi:moord,geen doodslag

Door redacteur politie en justitie Ilan Sluis

De nabestaanden van de 17-jarige Rishi die vorig jaar door een agent werd doodgeschoten op een Haags station, willen een zwaardere tenlastelegging voor de agent die schoot. Ook willen ze vervolging van collega's voor het niet reanimeren van het slachtoffer.

De agent staat maandag voor de rechtbank in Den Haag. De familie van Rishi heeft geen vertrouwen in het Openbaar Ministerie, dat de agent vervolgt voor doodslag. "Zij vrezen een milde strafeis voor de agent door het OM. Ook vinden zij de kwalificatie 'doodslag' te licht. Ze willen dat hij vervolgd wordt voor moord", zegt hun advocaat Michael Ruperti.

Lopen

Ruperti ziet aanknopingspunten voor een zwaardere eis in het dossier: "De agent loopt terwijl hij schiet. Het slachtoffer is in zijn nek geraakt terwijl hij wegrende. Er is mijns inziens geen sprake van noodweer en hij overtreedt duidelijk de schietinstructies die gelden voor een aanhouding. Daarbij moet je stilstaan en mag je alleen op de benen van een verdachte schieten."

Ook willen de nabestaanden dat de schutter en zijn collega's strafrechtelijk worden vervolgd voor het niet reanimeren van het slachtoffer. "Het duurt meer dan een minuut voordat met reanimatie wordt begonnen. En dan nog niet eens door de agent die het eerste bij Rishi was. Hij sommeert een ander met reanimatie te beginnen", zegt Ruperti.

De familie is nu een zogeheten artikel 12-procedure begonnen bij het gerechtshof in Den Haag.

Niet aanwezig

Op de procesdag van maandag hebben de procedures hoogstwaarschijnlijk geen invloed. Strafrechtgeleerden stellen dat de procedure om de aanklacht te laten verzwaren weinig kans heeft, omdat de tenlastelegging hoort bij de bevoegdheid van het OM.

Mochten de klachten over de reanimatie gegrond worden verklaard, dan kan dat in een nieuwe rechtszaak aan de orde komen, omdat geen van de agenten daarvoor op dit moment strafrechtelijk wordt vervolgd.

De familie heeft besloten om niet bij de strafzaak aanwezig te zijn, laat Ruperti weten. "Ze kunnen het emotioneel niet aan. De angst dat de strafeis teleurstellend zal zijn is groot. En die teleurstelling is psychisch te belastend."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl