NOS NieuwsAangepast

Standbeeld Lenin omver in Kiev

Demonstranten in de Oekraïense hoofdstad Kiev hebben een standbeeld van Lenin omver getrokken. De pro-Europa-demonstranten op het Onafhankelijkheidsplein bewerkten het beeld daarna met hamers.

Het omvertrekken van het beeld wordt gezien als een symbolische daad, omdat het beeld van de Sovjetleider herinnert aan de historische banden tussen Oekraïne en Rusland. De betogers eisen juist dat de regering meer voor Europa kiest.

Volgens de BBC heeft de oppositie president Janoekovitsj 48 uur de tijd gegeven om de regering te ontbinden. Demonstranten zijn begonnen om belangrijke regeringsgebouwen te blokkeren. In de omgeving worden barricades opgeworpen en tenten neergezet.

Mars van een Miljoen

Vandaag is er voor de derde zondag op rij een grote demonstratie in Kiev. Het is nog niet duidelijk of er een miljoen mensen zijn afgekomen op de anti-regeringsdemonstratie die is aangekondigd als 'De Mars van een Miljoen', maar het centrum in Kiev is afgeladen met demonstranten die pro-Europa zijn.

De laatste schattingen zijn dat ongeveer een half miljoen mensen zijn samengekomen om te protesteren tegen de anti-Europese houding van president Janoekovitsj. Het is daarmee de grootste demonstratie sinds de Oranje Revolutie in 2004 om democratische hervormingen af te dwingen.

EU

De demonstranten op het Plein van de Onafhankelijkheid in de hoofdstad van Oekraïne zwaaien met vlaggen van de Europese Unie en ze zingen het volkslied.

De Europese Commissie heeft laten weten dat Catherine Ashton, die verantwoordelijk is voor het buitenlands beleid, deze week naar Oekraïne reist om te helpen een uitweg te zoeken uit de politieke crisis.

Gasleveranties

De protesten zijn nu drie weken aan de gang, sinds Janoekovitsj de toenadering tot de Europese Unie blokkeerde. Dat is gebeurd onder druk van Rusland. Oekraïne is voor de import van gas afhankelijk van het buurland. Het Russische gasbedrijf Gazprom heeft er verschillende keren op gewezen dat Oekraïne achterloopt met het betalen van de rekening.

Tijdens de protesten van de afgelopen weken heeft de politie hard ingeslagen op demonstranten en zijn er actievoerders gearresteerd.

Eisen oppositie

De oppositie zegt dat de protesten doorgaan, zolang de regering niet is afgetreden. Ze eisen bovendien de vrijlating van demonstranten en de vervolging van de autoriteiten die opdracht hebben gegeven voor geweld tegen hen.

De veiligheidsdienst van Oekraïne heeft laten weten onderzoek te doen naar een aantal oppositieleiders om te zien of ze bezig zijn met de voorbereidingen van een staatsgreep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl